Sıcak hava, sportif faaliyet, düzensiz beslenme, kusma ve ishal gibi hastalıklar ve alkol tüketimi daha da fazla sıvı kaybına neden olur, bu da vücudumuzun susuz kalmasına anlamına gelir.
Yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için normal bir insan vücudunda su, elektrolitler (K+1, Mg+2, Ca+2, Na+1) besleyici faktörler, hücreler belli miktarlarda bulunmaktadır. Dehidrasyon, vücudun en iyi şekilde çalışması için yeterli sıvıya sahip olmadığında girdiği bir durumdur. Vücudumuz her gün nefes, terleme, boşaltım sistemi üzerinden yaklaşık iki litre su tüketir.
Bu sıvı kaybı fiziksel aktivite sırasında da artar, yorucu egzersiz sırasında saatte iki litredenden fazla su kaybedebiliriz ve unutmayın, kaybettiğimiz şey sadece su değildir. Ayrıca vücudumuzun en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu değerli elektrolitleride (K+1, Mg+2, Ca+2, Na+1) kaybederiz.[/mpc_textblock]
Bu andan itibaren susuz kaldığınız anlamına gelir. Ancak bir sporcu için bu muhtemelen performansı etkilemeye çoktan başladığı için biraz geç kalınmış olabilir.
Sporcular için bu durumdan en iyi sakınma tekniği, hacim ve renk bakımından sürekli idrar çıkışının izlenmesidir, hem uzun aralarla idrara çıkış hem de koyu renkli idrar, susuz bir durumun (dehidrasyon) başlangıcının belirtileridir ve çoğu durumda susuzluğun ilk belirgin işaretidir.[/mpc_textblock]
Su ve elektrolit (dehidrasyon) kaybının hızlı belirtileri şunlardır:[/mpc_textblock]